Anaokuluna Devam Eden Çocukların Ebeveynlerinin Ebeveyn Öz Yeterlik Düzeyleri ile Sosyal Medya Kullanımı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Anahtar Kelimeler:
Ebeveyn, Öz yeterlik, Sosyal Medya Kullanımı, AnaokuluÖzet
Bu araştırmada, anaokuluna devam eden çocuğu olan ebeveynlerin sosyal medya kullanımı ile ebeveyn öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma bulguları, sosyal medya kullanım düzeyinin düşük, ebeveyn öz-yeterlik düzeyinin ise yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal medya kullanımının bireysel ve toplumsal sonuçları ile erişim engellendiğinde yaşanan duygusal etkiler, ebeveyn öz-yeterlik algısını olumsuz yönde etkilemiştir. Sosyal medyada geçirilen sürenin ebeveyn öz-yeterliği üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamıştır, ancak sosyal medya kullanımının niteliği ebeveyn öz-yeterlik düzeyleriyle ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, sosyal medya kullanımının ebeveynlerin çocuk yetiştirme süreçlerine etkisini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Çalışan ebeveynlerin sosyal medya kullanımı daha fazla olup, öz-yeterlik düzeylerinde de olumlu bir farklılık gözlemlenmiştir. Eğitim düzeyi ve çocukların cinsiyeti gibi faktörler anlamlı farklılık göstermemiştir. Bu bulgular, ebeveynlerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını daha bilinçli bir şekilde yönetmesi ve bireysel-toplumsal etkilerin farkında olmasının önemine işaret etmektedir. Araştırma, ebeveynlerin sosyal medya farkındalığını artırmak ve ebeveynlik öz-yeterliğini desteklemek amacıyla eğitim programları geliştirilmesini önermektedir. Ebeveynlerin sosyal medya kullanımına ilişkin gelecekte daha kapsamlı ve geniş katılımlı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Referanslar
Akar, E. (2010). Sosyal Medya Pazarlaması. Ankara: Efil Yayınevi.
Akçınar, B. (2017). Türkiye'de ilgili babalık ve belirleyicileri: Ana rapor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı, İstanbul.
Aslan, K. (2002). Değişen Toplumda Aile ve Çocuk Eğitiminde Sorunlar. Ege Eğitim Dergisi, 1(2). Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/egeefd/issue/4923/67344.
Balat, G. U., & Yılmaz, E. (2014). Okul öncesi dönemdeki çocukların annelerinin çocuk yetiştirme tutumları ile ebeveyn öz-yeterlik algılarının incelenmesi. E-Journal of New World Sciences Academy, 626.
Büyüköztürk, Ş., Çokluk, Ö., & Köklü, N. (2018). Sosyal Bilimler İçin İstatistik (23. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Çevik, K. (2019). 3-6 yaş arasındaki çocuklara sahip ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ile sosyal medya kullanımı arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.
Dikmen, M., & Tuncer, M. (2018). İnternet bağımlılığının aile ilişkilerine etkisi. Online Journal of Technology Addiction and Cyberbullying, 5(1), 34-52.
Eijkman, H. (2008). Web 2.0 as a non‐foundational network‐centric learning space. Campus-Wide Information Systems.
Kalaycı, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti.
Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi (24. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Kıldan, A. O. (2012). Okul Öncesi Eğitimin Amacına İlişkin Öğretmen ve Veli Görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 20(1), 135-150.
Kuzu, F., & Kısa, M. (2020). Çalışan annelerin ebeveynlik öz-yeterlik algılarının incelenmesi. Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2), 132-145.
Morahan-Martin, J., & Schumacher, P. (2000). Incidence and correlates of pathological internet use among college students. Computers in Human Behavior, 16(1), 13-29.
Oktay, A. (2007). Okul Öncesi Dönemin Önemi ve Yaygınlaştırılması. Okul Öncesi Eğitimde Güncel Konular. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
Öksüz, Y. (2002). Ergenin Kişilik Gelişiminde Ebeveynin Rolü. Milli Eğitim Dergisi, 155-156, 39-41.
Sarıtepeci, M., Durak, H., & Durak, A. (2017). Öğretmen adaylarının problemli internet kullanımlarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları çerçevesinde incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(2), 317-333.
Sezgin, H. E. (2019). Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Sosyal Medya Reklamlarına Karşı Tutumun İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Konya.
Sırakaya, M., & Seferoğlu, S. S. (2013). Öğretmen adaylarının problemli internet kullanımlarının incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(1), 238-257.
Tali, T. (2021). Çocuk sahibi olan bireylerde sosyal medya bağımlılığının çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
Tarhan, N. (2012). Sen, Ben ve Çocuklarımız. İstanbul: Timaş Yayınları.
Ulusoy, A., & Bostancı, M. (2014). Çocuklarda Sosyal Medya Kullanımı ve Ebeveyn Rolü. The Journal Of Academic Social Science Studies, 28(1), 559-572.
Vural, B. A., & Bar, M. (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yaşar University, 20(5), 3348-3367.
Yavuzer, H. (1997). Ana-Baba Çocuk. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Yazıcı, T., & Özel, M. (2017). Sosyal medyada anneliğin eğitim ve etkileşim boyutu: Instagram üzerine bir inceleme. International Journal of Social Sciences and Education Research, 3(5), 1715-1730.
Yeşilyurt, Y. (2021). Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iş stresi ve tükenmişlik düzeylerinin internet bağımlılığına etkisinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Zembat, R., Uyanık Balat, G., Çinko, M., Şengül, L., & Acar, M. (2008). Anasınıfındaki çocukların ailelerinin öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi. International Conference of Educational Sciences (ICES’08), 23-25 June 2008, Kıbrıs.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 SOSYAL GELİŞİM DERGİSİ
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.